shape1

Pakkende vacatureteksten schrijven: een vuistregel

Spin in het web? Never again!

Pakkende vacatureteksten schrijven: het blijkt nogal een uitdaging. Ondanks dappere pogingen en goede bedoelingen blijven veel bedrijven steken in 'dynamische omgevingen', 'razendsnelle ontwikkelingen' en 'proactieve houdingen'. Jammer, want door die vlees-noch-vis-copy blijven veel banen onopgemerkt. Gelukkig bestaat er een truc waarmee pakkende vacatureteksten schrijven een stuk makkelijker wordt.

Martijn 1 BG

Door Martijn

Engin akyurt j30hr58 ZPRQ unsplash

Even lachen

Graag je volle aandacht voor deze briljante sollicitatiebrief, waarvan je de volledige versie hier kunt vinden:

"Beste meneer X,
Jeetje, wat een verfrissende vacature heeft u op het internet gezet. U weet wel, die vacature voor proactieve, geen 9-tot-5 teamspeler waar u naar op zoek bent.
Ik ben een projectmanager, maar laat graag in het midden wat voor projecten ik kan managen. Dit sluit naar mijn idee goed aan op de vacature. Ik ben een zelfstandig, stressbestendig, klantvriendelijk, collegiaal, commercieel, secuur, leergierig, service- en oplossingsgericht, autonoom, integer, communicatief en flexibel persoon met oog voor detail en aantoonbare ervaring in wat u ook vraagt.
Voor de vorm kom ik graag een keer langs voor een sollicitatiegesprek. Dan kunt u niet alleen ervaren hoe lekker ik ruik, maar kan ik ook jullie bureaustoelen uitproberen voordat ik een beslissing neem. Overigens kunt u een leuke foto van mij terugvinden op mijn LinkedIn-pagina. Ik verwacht voor het einde van de dag een telefoontje."

Hahaha (maar waar)

De parodie hierboven vond ik jaren geleden in een wazig hoekje op het internet. Goed voor een paar minuten kraaiende leespret, en niet alleen doordat de tekst zo hilarisch is.

Wat de brief fenomenaal grappig maakt, is dat álle vacatureclichés er vakkundig in worden aangepakt. Onduidelijke functieomschrijvingen, oneindig veel karaktereigenschappen en totaal inwisselbare bedrijfsprofielen: je komt ze nog steeds verrassend vaak tegen op carrièresites.

Trek je grijze pak (niet) aan

En dat terwijl pakkende vacatureteksten zo belangrijk zijn voor het succes van je werving. Tuurlijk, veel wervingscampagnes bestaan uit meer dan alleen vacatures: misschien zet je wel video in, of zelfs een game. Maar uiteindelijk willen kandidaten toch ergens lezen wat er nou eigenlijk van hen verwacht wordt.

En dan helpt kraak-noch-smaak-copy niet. Ten eerste niet omdat een saaie vacaturetekst gelijkstaat aan een muf grijs pak: geen gewilde kandidaat loopt enthousiast naar je toe als je je als Gareth uit The Office presenteert. Tegelijkertijd wordt door die gortdroge clichés niet duidelijk wat je nieuwe collega gaat dóen.

De cijfers van Monsterboard zijn wat dat betreft stuitend: een op de vijf sollicitanten ervaart vacatureteksten als onduidelijk.

gareth-uit-the-office.jpg#asset:524

Slechte vacatureteksten zijn een probleem

Het gevolg van saaie, onduidelijke vacatureteksten? Je trekt veel te weinig (misschien wel geen) sollicitanten aan, of alleen de verkeerde. Waardoor je veel langer dan nodig met een vacante positie zit, en dus niet lekker kunt doorgroeien.

Pakkende vacatureteksten schrijven is dus veel meer dan een leuke 'nice to have' voor je HR-afdeling. Het is essentieel voor als je je groeiambities wilt waarmaken.

Pakkende vacatureteksten schrijven: je gouden vuistregel

Oké, hoe doe je dat dan, pakkende vacatureteksten schrijven? Kunnen we je allerlei tips voor geven. Maar misschien heb je aan onze vuistregel genoeg: hoe concreter, hoe beter.

Eigenlijk is het een oude copywritersregel: wees zo concreet mogelijk. Want als je algemeenheden vermijdt en inzoomt op details, schrijf je automatisch een tekst die 'eigen' is. Een tekst die alleen over jou kan gaan, en die ook nog eens kraakhelder je verhaal verwoordt.

Vertel gewoon wat je kandidaat gaat dóen

Om pakkende vacatureteksten te schrijven, moet je op elk onderdeel van je format concrete voorbeelden geven. Zo kun je de saaie functie-omschrijving uit je rollenboek vervangen door een levendige beschrijving van de werkdag. Hoe is die ingedeeld, welke cases komen (bijvoorbeeld) voorbij en hoe ziet de werkplek eruit?

Dat klinkt misschien overdreven, en je moet als schrijver uitkijken dat je je niet verliest in onbelangrijke details. Toch zijn voorbeelden een gouden greep, want hiermee geef je kandidaten een veel beter beeld van de baan dan wanneer je iets abstracts zou opschrijven als: ‘je borgt processen en geeft sturing aan de agenda’.

Bovendien kunnen die voorbeelden alleen uit jouw organisatie komen. Zo tackel je meteen het eenheidsworstprobleem.

Eigenlijk is het een oude copywritersregel: wees zo concreet mogelijk.

De vuistregel werkt overal

Het mooie is dat de concreetheidstip bij álle onderdelen van een vacature opgaat. Van de functie-eisen tot je bedrijfsprofiel, je kunt ze allemaal opfrissen en ophelderen door specifieker te schrijven.

Voorbeelden van pakkende vacatureteksten

Genoeg organisaties die al pakkende vacatureteksten schrijven op basis van de gouden vuistregel. Kijk bijvoorbeeld bij de Haagse boekhandel Paagman: die maakt van elke vacature een uniek verhaal. Da's hard nodig, want er komen steeds meer vestigingen bij.

Ook KLM is lekker bezig: lees maar 'es een van hun uitgelichte vacatures (herkenbaar aan het oranje label). De vliegeniers houden het kort, maar vertellen wél wat jou als nieuwe collega te doen staat.

En onze persoonlijke favoriet: het Vlaamse bedrijf dat een 'head of godverdomme alles' zoekt. Over pakkende vacatureteksten schrijven gesproken.

Hulp bij vacatures schrijven

Als het goed is, schrijf je met onze vuistregel voortaan makkelijker pakkende vacatureteksten. Blijft je knipperende cursor toch steken, of heb je gewoon geen tijd om steeds een uniek vacatureverhaal te schrijven? Bij Tekstwerf hebben we ongelofelijk veel ervaring met HR-copy. Van vacatureteksten tot employer story's en HR-content: we helpen werkgevers graag uit hun woorden komen.

Wat kunnen we voor je doen?

Onze eigen verhalen

Mark vertelt

Is er leven na AI?

Markus winkler t GB Xi Hc P Kr M unsplash

Copywriting in tijden van ChatGPT

Jules vertelt

Dat kun je wel zien, dat zijn wij

15 jaar TWF 1

Er is er een jarig: Tekstwerf bestaat 15 jaar!

Roos vertelt

Stick aan de grond

Hockey meisje

Hockey? Dat bleek niks voor 11-jarige Roos