shape3

Deze vacatureclichés kunnen echt niet meer

Hou. Ermee. Op.

George Orwell zei het ook: ‘Never use a metaphor, simile, or other figure of speech which you are used to seeing.’ Kortom, gebruik geen clichés. Toch staan vacatureteksten er vaak vol mee. Sterker nog, het genre staat bekend om z’n papegaaierij. Het moet maar eens afgelopen zijn. Deze vacatureclichés willen we in het vervolg niet meer zien.

DSC03116

Door Jules

Creatieve Duizendpoot

1. Een passie

Overlap tussen je hobby’s en je nieuwe baan is zo’n beetje de heilige graal voor iedereen die werk zoekt. En als iemand z’n baan fantastisch vindt, profiteert ook de werkgever daarvan. Helaas heeft het verlangen naar meeslepende carrières en tot op het bot gemotiveerde collega’s een vervelend bijeffect: in vacatureteksten gaat het constant over ‘passie’. Zelfs als de aangeboden functie en de betekenis van het woord mijlenver uit elkaar liggen. Ik ken bijvoorbeeld iemand met een passie voor film noir, maar niemand met ‘de passie om collega’s steeds weer te voeden met nieuwe inzichten’. Kap ermee.

2. Mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen

Goed bedoeld of een dreigement? In veel vacatureteksten lees je dit: ‘Je bent verantwoordelijk voor...’ Vaak gevolgd door een taakomschrijving in naamwoordstijl: ‘het verbeteren van de klantreis’ (in godsnaam, schrijf actief!). Dat kun je positief opvatten, want blijkbaar heeft het bedrijf vertrouwen in je. Bovendien ga je beter je best doen als je ergens voor verantwoordelijk bent – leuk voor je werkgever. Tegelijkertijd kun je die verantwoordelijkheid als druk zien. Want stel dat er iets misgaat in de klantreis, zet er dan een boze HR-mevrouw een lege doos op je bureau?

Maar er is meer aan de hand: dit cliché zegt namelijk niets over wat je nou eigenlijk gaat dóen. Leuk dat je end-to-end verantwoordelijk bent voor het verbeteren van de online customer journey, maar hoe ziet dat eruit als je dinsdagochtend om 9 uur naar je werkplek loopt? Te vaak wordt ‘Je bent verantwoordelijk voor...’ gebruikt als truc om verder niets concreets over de baan te melden. En dat moet ophouden.

3. Rapporteren

‘Je rapporteert aan de operationeel manager Solutions & Security.’ Uhh, oké? Is dat leuk, omdat je dicht bij het MT zit? Of juist niet, omdat er iemand boven je staat? Is het belangrijk om te weten aan wie je rapporteert? En wat betekent dat ‘rapporteren’ eigenlijk?

4. Het organogram uitschrijven

Niets zo taai als een organisatiestructuur in proza. Wat dacht je van deze corporate medley:

‘Als teamlead Digital Experiences werk je naast de operationeel manager van het cluster E-Commerce, dat samen met het grid External Operations binnen de afdeling Customer Solutions valt. Deze afdeling maakt onderdeel uit van de businessline Commercial Clients en valt direct onder de CTO en CEO.'

Tuurlijk kan het voor sollicitanten interessant zijn om te weten hoe de organisatie ongeveer is opgebouwd. Bijvoorbeeld om in te kunnen schatten hoe het met je doorgroeimogelijkheden zit. Maar het hele organogram in woorden vatten? Nee.

5. Deze woorden

Geloof het of niet, de ‘spin in het web’ komen we nog steeds tegen. Net als teamplayers met hands-on mentaliteiten en creatieve duizendpoten. Verder op de zwarte lijst: ‘in een dynamische omgeving’ (vaag), ‘in een snel veranderende omgeving’ (same), ‘proactief’ (natuurlijk zoekt het bedrijf geen lethargische uitvreter), ‘daar krijg je energie van’ (jeuk) en ‘dé professional/organisatie/analist’ (o, niet zomaar één dus?)

BONUS. De interne functieomschrijving copy-pasten

Probeer dit eens te lezen:

‘De Manager Dienstverlening heeft als doel de dienstverleningsvormen optimaal in te zetten voor zijn/haar team, afhankelijk van de vraag en de marktsituatie. Hij/zij ressorteert rechtstreeks onder de Sr. Manager. De manager stuurt en beheerst op een wijze die past binnen de dynamische context, en is aantoonbaar succesvol in de afgesproken resultaten.’

Wat is hier gebeurd, denk je? Dat kan maar één ding zijn: iemand heeft de tekst uit het interne rollenboek gekopieerd en integraal op de vacaturesite gezet. En dat kán gewoon niet. Omdat het lui is. En respectloos naar de lezer, die nota bene niet eens aangesproken wordt. Als je nu al geen moeite doet voor je nieuwe collega, waarom zou die dan überhaupt bij je willen werken? Ja, hier kan ik me kwaad om maken.

Natuurlijk zijn er ook vacatures die wél origineel zijn. Je kent vast de ‘Head of Godverdomme Alles’ wel (best briljant). Boekhandel Paagman heeft ook altijd leuke. En KLM kwam met een Sinterklaasgedicht. Origineel zijn in vacatureteksten kán gewoon, en het is nog leuk ook. Probeer het eens. Als je er niet uitkomt, mag je ons bellen.

Onze eigen verhalen

Mark vertelt

Is er leven na AI?

Markus winkler t GB Xi Hc P Kr M unsplash

Copywriting in tijden van ChatGPT

Jules vertelt

Dat kun je wel zien, dat zijn wij

15 jaar TWF 1

Er is er een jarig: Tekstwerf bestaat 15 jaar!

Roos vertelt

Stick aan de grond

Hockey meisje

Hockey? Dat bleek niks voor 11-jarige Roos