shape4

Over dromen, het schrijfvak en voetbalfilosofie

Van gras naar papier

Acrobaat, rapper, vuilnisman. De andere Tekstwerfers wisten al vroeg wat ze later wilden worden. Ik heb eigenlijk nooit een droomberoep gehad – ik wist wat ik niet wilde worden, niet wat ik wel wilde. Als ik dan toch iets moet noemen: voetbaltrainer.

Martijn 1 BG

Door Martijn

Winston tjia M si B5b H Pso unsplash

Voetbal is simpel, maar simpel voetbal is het moeilijkste wat er is

En niet zomaar een trainer. Ik zou dan 't liefst een visionair zijn, zoals Cruijff, Van Gaal en Guardiola. Iemand die het spelletje benadert als wetenschap en er zuiver analytisch naar kan kijken. Een revolutionair die de voetbalwereld op z’n kop zet met een ijzersterke filosofie. Zoals het totaalvoetbal, waarmee Ajax prijs na prijs won en het Nederlands elftal in ’74 de WK-finale haalde (en onterecht verloor van ze Djermans). Zonder twijfel een van de grootste ontwikkelingen in voetbal sinds de uitvinding van de voetbal.

En un momento dado

Dat ik geen trainer ben geworden, heeft één belangrijke reden: ik heb niet professioneel gevoetbald. Wel deel uitgemaakt van aardig wat vriendenteams, van mijn zesde tot nu. Maar om te spreken van een serieus voetbalniveau, is een belediging voor het begrip ‘serieus’. Misschien zelfs voor het begrip ‘voetbal’. Helaas is ervaring op topniveau bijna onmisbaar voor een trainer. Die carrièredeur kon dus dicht.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Maar wat wilde ik dan wel worden? Ik was altijd beter in alfavakken dan in wis-, natuur- en scheikunde. Bij gebrek aan een concreet doel was mijn instelling: zolang ik vakken, opleidingen en studies blijf doen die ik kan en leuk vind, kom ik vanzelf wel bij een geschikt beroep uit. Dus koos ik het profiel Cultuur en Maatschappij. En bestudeerde ik argumentatietheorie en taal aan de Universiteit van Amsterdam, zowel op bachelor- als masterniveau. En kwam ik bij Tekstwerf uit.

Tijdens m’n studie ontdekte ik de overeenkomsten tussen voetbal en tekst. 

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Tijdens m’n studie ontdekte ik de overeenkomsten tussen voetbal en tekst. Beschouw beide als een complexe puzzel, waarvan je elk stukje precies op de juiste plek moet opstellen om het gewenste resultaat te bereiken. Er moet een idee achter zitten, het publiek moet op de banken staan. En alles staat of valt met de opstelling: beginnen met de conclusie en als laatste de titel noemen heeft net zo weinig zin als verdedigers in de aanval zetten en je spits laten keepen.

Je moet een gat voor je laten vallen en er dan zelf in lopen

De introductie van totaalvoetbal was een poging om het spel op systematische wijze aantrekkelijk en vermakelijk te maken. Tot die tijd hing de amusementswaarde vooral af van geniale individualisten als Pelé. Dat de Hollandse School zo groot werd, kwam deels doordat het uitgevoerd werd door Hollandse meesters als Cruijff, Neeskens en Van Hanegem. Toch was het voetbalfilosofische fundament veel belangrijker. Zoals goede schrijvers een taalfilosofie zeker ten goede komen, maar niet bepalend zijn voor de kwaliteit van de filosofie.

Da’s logisch

Het is de moeite waard om een tekstuele Hollandse School te gebruiken als schrijfbasis, zoals we bij FC Tekstwerf doen. Als een voetbaltrainer die elk poppetje verschuift, draait en verwisselt tot ‘ie goed staat, plaatst een Tekstwerfer z’n woorden. Die filosofie uitdragen, aanscherpen en aanpassen aan specifieke situaties doen we hier dagelijks. Stiekem dus toch wat ik vroeger al wilde doen.

Onze eigen verhalen

Mirjam vertelt

Bel-etiquette onder de loep

Miryam leon Jdpvhn6x A0w unsplash

De beller is… in elk geval niet verlegen

Mark vertelt

Is er leven na AI?

Markus winkler t GB Xi Hc P Kr M unsplash

Copywriting in tijden van ChatGPT

Jules vertelt

Dat kun je wel zien, dat zijn wij

15 jaar TWF 1

Er is er een jarig: Tekstwerf bestaat 15 jaar!