shape4

Copywriter in je team

Detacheren betekent verwijderen, maar doet het tegenovergestelde

Als oud-docent kan ik het weten: Franse werkwoorden hebben vaak een groot aantal betekenissen. Verwarrend, zeker voor kinderen. Die vinden één vertaling al lastig genoeg om te onthouden. Neem ‘détacher’. Het betekent verwijderen, losmaken of -koppelen, splitsen, eraf halen, afscheuren, ontbinden. En dan zitten we nog niet eens op de helft. Samengevat: als je iets detacheert, wordt het nooit hechter. Als eigenaar van een tekstbureau merk ik het tegenovergestelde. Als we een collega bij de klant detacheren, wordt de relatie juist alleen maar sterker. Interessant, zeker in deze tijd van AI en toenemend individualisme. Hoe zit dat?

DSC03116

Door Jules

Tekstschrijver detacheren

De rijdende psychiater

Ik woon deels in Frankrijk, elke maand een dag of tien. Tijdens de acht uur durende ritten heen en terug luister ik graag podcasts. Afgelopen zaterdag schotelde Spotify me volstrekt willekeurig een oude aflevering voor van ‘Met Groenteman in de kast’. Een zeer interessant gesprek met psychiater Floortje Scheepers over de invloed van telefoongebruik en sociale media, met name op jongeren.

In het verlengde hiervan had Scheepers het over het effect van AI op de psyche van de werkende mens. Ze stelde: ‘Kunstmatige intelligentie baseert zich per definitie op bestaande data, en is daarin nagenoeg onverslaanbaar. Prima, gewoon accepteren en omarmen. Maar het kan twee dingen niet: iets (zinnigs) bedenken dat er nog niet is en samenwerken.’ Kortom: het ontbreekt AI aan betrouwbare creativiteit en menselijk contact. Bepaald geen onthechtende symptomen volgens de DSM-5, net als in ons werk. We zien het bij Tekstwerf elke keer opnieuw: detacheren verbindt mensen, en levert resultaten op die je in je eentje niet voor elkaar krijgt.

Voordelen van detachering

We detacheren al zeker tien jaar collega’s bij onze klanten: van KLM en MyWheels tot ABN AMRO en Klimaatroute. Soms een maand, soms een dik jaar of meer. Dan weer een tijd niet, dan ineens twee tegelijk. Oftewel: het komt en gaat. De laatste tijd neemt de interesse weer toe, met de vraag of we slimmere prompts kunnen maken. Al luisterend en nadenkend viel ter hoogte van Luik het kwartje: het thuiswerk- en AI-tijdperk vraagt juíst om samenwerken op locatie. Doordat alles draait om samen experimenteren, analyseren en bijschaven. En natuurlijk helpen deze vijf pluspunten ook een handje:

Efficiënter

Meestal werken wij en onze klanten in strikt gescheiden werelden, ieder op z’n eigen kantoor. Best raar als je erover nadenkt, want we hebben tijdelijk hetzelfde doel: tekst die werft en werkt. Op locatie hebben we intensiever contact met elkaar en kunnen we veel sneller schakelen dan per mail.

Soepeler

Geen tekst is in één keer goed, het is altijd zoeken over en weer. Soms leidt dat tot irritatie, zowel bij de opdrachtgever (Hoe kunnen ze dát woord nou gebruiken?) als bij ons (Doe effe relaxed joh, dan gebruiken we toch een ánder woord!). Bij een detachering gebeurt dit nooit; je lost alles direct en ter plekke op.

Sneller

Meestal schrijven we veel sneller dan de vaste medewerkers van onze klanten. Logisch: zij moeten schrijven voor hun beroep, als copywriter ís het je beroep. Opdrachtgevers staan vaak versteld van onze dagproductie en het tempo waarin we hardnekkige communicatie-issues oplossen. Maar wij kunnen ze verzekeren: als je een copywriter in dienst neemt, heb je die snelheid dagelijks in huis. Detachering is dus een goede tijdelijke test om te zien of je straks een professional aan moet nemen. 

Persoonlijker

Doordat hybride werken bij veel bedrijven de norm is geworden, is de functie van het kantoor ter discussie komen te staan. Toch is voor de meeste organisaties ondertussen wel duidelijk dat hun kantoor steeds meer een plek is waar je samenwerkt en elkaar ontmoet. Dat zien we ook in de praktijk: een dag bij (en met) de klant werken, haalt in elk opzicht het beste uit de onderlinge relatie.

Goedkoper

Stel: je hebt veel tekstwerk te doen, maar zit niet te wachten op al die synergie. Kan natuurlijk. Bedenk in dat geval dat het vaak voordeliger is om een copywriter een dag langs te laten komen dan een tarief op afstand te betalen.

Uit en toch thuis

In een tijd waar AI en remote werken hoogtij vieren, is het dus niet gek dat de behoefte aan persoonlijk contact en samenwerken groeit. Niet voor alles, en ook niet aldoor. Maar wel voor creatief mensenwerk en de puntjes op de (A)I. Oftewel: van een dun zesje minstens een dikke acht maken.

Het was een leerzame week, want dinsdag las ik een reportage in de Volkskrant over de massale opkomst van AI, vooral in de communicatiesector. Kerngedachte: ‘Mensen worden niet vervangen door AI, maar door mensen die kunnen werken met AI.’ Wij leren onze klanten steeds vaker effectievere prompts schrijven, en daar onmisbare creativiteit aan toe te voegen. Op hun eigen werkplek, en dat schept een band.

Door te detacheren, doen we dus juist het tegenovergestelde van wat het betekent. En wie denkt dat het een perspectiefkwestie is: ons eigen, gezellige kantoor aan de Bloemgracht zorgt ervoor dat collega’s zich niet verwijderd voelen van Tekstwerf als ze een dag of twee per week ‘van huis’ zijn.

Ook een schrijver van Tekstwerf in je team?

Onze eigen verhalen

Roos vertelt

DSC08307

Van juridische kost naar klare copy

Contract of voorwaarden herschrijven? Tekstwerf helpt!

Roos vertelt

DSC08307

Test je toegankelijkheid!

Welkom bij de grote EAA-quiz

Mirjam vertelt

Mirjam 2

Toegankelijke teksten

European Accessibility Act 2025