Menu

TNO: videoscript voor Solar Highways

TNO: videoscript voor Solar Highways

Rij je weleens op de A50? Let dan bij Uden even op. Gewoon een snelweg, met een scherm. Denk je, want zo gewoon is dat scherm niet. TNO onderzoekt hier namelijk hoe we energie kunnen opwekken door onze schaarse ruimte slimmer te benutten. Solar Highways is een geluidswerend scherm van 400 meter dat uit tweezijdige zonnecellen bestaat. Technische kost, die je beter kunt laten zien dan beschrijven. De vraag aan Tekstwerf: schrijf een toegankelijke voice-over bij een animatie.

Onstilbare stroomhonger

Onze spullen krijgen steeds vaker een stekker. Geen mens gelooft bijvoorbeeld dat we over tien jaar nog massaal op brandstof rijden. Naar verwachting gebruiken we in Nederland in 2050 zo’n vijftig keer meer elektriciteit dan nu. Waar halen we al die stroom vandaan, zeker als-ie ook nog duurzaam moet zijn?

De oplossing: wind, water en – vooral – zon. Maar zonnepanelen nemen veel ruimte in, zeker als je er 1.000 km2 van nodig hebt, oftewel: een IJsselmeer vol. En nu je toch lekker aan het visualiseren bent, wat zie jij voor je bij zo’n paneel? Vast iets plats. TNO niet. Stel dat je ze rechtop zet, bedachten ze, dan kun je er meer naast elkaar kwijt. Handig, want de vrije vierkante kilometers liggen in ons land niet voor het oprapen.

Voor deze klus schreven we:

  • 2 scripts
  • 291 woorden

Zonnetje op de wand, wie is de slimste van het land?

Zonnecellen bestonden natuurlijk al, geluidschermen ook. Zelfs de combinatie is niet nieuw, maar nog nooit waren er geluidschermen ván zonnecellen gemaakt. EnergieTransitie (destijds ‘ECN part of TNO’) is de unit binnen TNO die zich richt op een snellere shift naar alternatieve energiebronnen. Zij ontwikkelden de technologie om grote oppervlakken volledig van zonnecellen te maken. En dan ook nog bifaciaal, dat wil zeggen: aan twee kanten werkend, zodat de panelen de hele dag zonlicht vangen.

Briljant bedacht, want ons netwerk van ruim dertienduizend kilometer aan rijks- en provinciale wegen vormt een gigantisch potentieel. Of het ook in de praktijk werkt, testen ze nu. De strook van 400 meter voorziet zo’n vijftig achterliggende huishoudens anderhalf jaar van stroom.

Lang vluggertje

ECN/TNO leverde dit kunststukje binnen een consortium van verschillende partijen. Zo coördineerde opdrachtgever Rijkswaterstaat het project, bracht het Eindhovense SEAC (Solar Energy Application Centre) kennis en ervaring in en tekende Heijmans voor het praktisch ontwerp en de bouw. Het geld kwam van de Europese Commissie, die bij succes een continentbrede uitrol overweegt.

Gezellig zo met z’n allen, maar het leverde kilo’s input op. Honderden pagina’s technisch-visionaire informatie die we moesten samenvatten in twee scripts: een ‘lange’ versie van twee minuten, en een van dertig seconden. Gelukt, maar wel door het cliché ‘schrijven is schrappen’ vrij letterlijk te nemen.

videoscript-TNO-Solar-Highway-IJsselmeer.jpg#asset:685

Meertalige samenwerking

Ook wij klaarden de klus dankzij uiterst professionele partners. Over belangwekkende innovaties communiceert TNO doorgaans in het Engels. Nu moest er alleen een Nederlandse versie bij. De ruime ervaring van copywriter Toni Bellanca hielp ons bij de soms duivelse dilemma’s tussen lengte en ruimte. En dan waren er nog de animeermeesters van Studio Oostrum die onze teksten en beeldregie stijlvol en intelligent tot leven hebben gewekt.

Writing a compelling voice-over script for TNO is unique. Complex subject matter must be explained in minimal words with maximal impact for a client with incredibly high standards. I knew Tekstwerf would be up for the challenge, and they exceeded all expectations.
Toni Bellanca, two points copy

Makkelijk, maar niet simpel

Al met al een zeer geslaagd project, ook doordat wij opnieuw konden laten zien hoe je zeer complexe informatie duidelijk uitleggen zonder het onnodig te versimpelen.

De hele video zien? Bekijk 'm hier.

Ook je script laten zippen?

Jules geeft graag een stem aan je verhaal.