Menu

TNO: deze robocopy typten we nog zelf

TNO: deze robocopy typten we nog zelf

Na een gesprek bij i-Botics kan je scifi-fantasie weleens goed op hol slaan. Het Joint Innovation Centre van onder andere TNO en Universiteit Twente onderzoekt namelijk hoe robots een verlengstuk van je lichaam kunnen worden. Voor industriële toepassingen, dat wel. Maar wie dit filmpje gezien heeft, vraagt zich af hoe lang het nog duurt voor we allemaal in robotpak op de fiets zitten, boodschappen doen en teksten tikken.

Interactieve robotica: mensenbrein met robothanden

i-Botics is een samenwerkingsverband tussen wetenschappers en industriebedrijven, gecoördineerd door TNO: de grootste organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek in Nederland. In februari demonstreerde i-Botics een robot die je aanstuurt door gewoon je eigen, natuurlijke bewegingen te maken. Draai je bijvoorbeeld je hoofd om, dan doet de robotkop hetzelfde. Via camera’s en oortjes kijk en luister je met de robot mee. En met een speciale force feedback-joystick voel je precies aan hoeveel kracht je moet zetten om de grijparm iets te laten doen. Handige innovaties voor bedrijven die mensenhanden willen sparen, maar het mensenbrein niet kunnen missen.

preview-artikel-ibotics.png#asset:227

Vlotte copy voor vakmensen

Het vakblad Mechatronica&Machinebouw was onder de indruk van de demonstratie, en vroeg TNO om er een artikel over in te sturen voor de editie van maart-april 2017. Hoewel het tijdschrift wordt gelezen door professionals in de elektronica, mechanica, regeltechniek en embedded software, publiceert de redactie géén complexe wetenschappelijke uiteenzettingen. Allemaal vanuit de overtuiging dat niemand graag taaie teksten leest, hoe gespecialiseerd je ook bent. TNO vroeg Tekstwerf om een toegankelijk stuk te schrijven over de demonstratie. De directeur van i-Botics en een wetenschapper van de Universiteit Twente praatten ons geduldig door de hightech-materie heen. Resultaat: een vlot artikel, dat af en toe de diepte in gaat zónder saai te worden.Tekstwerf in je mailbox

Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content. Zonder enge salespraatjes en flauwe updates over onze verjaardagen. Daar mag je ons aan houden.

Meld je aan