Menu

ABN AMRO: goede vacaturetekst, betere kandidaten

ABN AMRO: goede vacaturetekst, betere kandidaten

Als je vraagt om teamplayers die proactief out-of-the-box denken, krijg je nooit wie je zoekt. Gelukkig weten de meeste recruiters intussen beter: talent is selectief en laat zich niet verleiden door onzin. Goede mensen werf je met een inhoudelijk sterk en oprecht verhaal. Bijkomend voordeel: gelukszoekers snappen gelijk dat een gokje geen zin heeft. Dus ben jij die innovatieve recruiter met een can do-mentaliteit die vacatureteksten graag communicatief optimaliseert? Lees dan snel verder!

Eerst zingeving, dan geld

Onze banen worden complexer en flexibele (internationale) teams met specialisten zijn de nieuwe norm. Bedrijven vechten om de talenten die hun doelstellingen moeten realiseren. Goede professionals zijn schaars en hebben het voor het kiezen. Tegelijkertijd zien we een nieuwe generatie werknemers die ook loyaal is aan zichzelf en haar eigen ambities; zingeving en inhoud van de baan zijn belangrijker geworden dan geld verdienen. Deze ontwikkelingen vragen om een andere wervingsaanpak.

HR-marketing

Bedrijven die niet in staat blijken op een andere manier te werven, zullen toppers bij de concurrent zien starten. Een oplossing die Deloitte noemt in het Human Capital Trends Report, is om het recruitmentproces te benaderen als marketeer. Belangrijk hierbij is om als ‘merk’ in gesprek te zijn met potentiële kandidaten. Geen zielloze bullets met gewenste competenties opsommen, maar beschrijf hoe het écht is om bij jouw bedrijf te werken.

Laat je merkstem klinken

Of je hiervoor nu een social media-offensief start, of alleen mensen van de vloer aan het woord laat: het gaat er vooral om dat je weloverwogen kiest hoe je merk moet klinken. Talent wil nu ervaren hoe het straks zal zijn. En dat mag jij geloofwaardig gaan vertellen. Onze klanten vragen steeds vaker of we ze kunnen helpen hun merkstem te vinden. Hiermee onderscheiden ze zich van andere recruiters en zorgen ervoor dat ze wél in gesprek raken met die gewilde kandidaat.

We hebben binnen CISO gevraagd wat het werk zinvol maakt en waarom het voor IT’ers interessant is bij een bank te werken. Niet alleen aan de managers, maar juist aan de specialisten die nu ervaren wat kandidaten straks gaan doen.'
Michèle Borsjé, Talent Acquisition Specialist IT bij ABN AMRO

Case: ABN AMRO

Wat een fris verhaal in de juiste tone of voice kan doen bij een moeilijk in te vullen vacature, bewijst het voorbeeld van onze opdrachtgever Michèle Borsjé, IT recruiter bij ABN AMRO. Door te beschrijven hoe het er bij de afdeling Corporate Information Security Office (CISO) dagelijks echt aan toe gaat, reageerden precies de talenten die haar interne klant zocht. Dus niet: Je draagt bij aan onze doelstellingen en komt te werken in een dynamisch team. Maar wel: Bij elk (mobiel) bankproduct dat we ontwikkelen, zit je vanaf het begin aan tafel om de veiligheid te bewaken. We luisteren goed naar je, want jij bent onze specialist. Je krijgt de bevoegdheden om via ethical hacking onze databases, apps of kluis te kraken. Je werkt nauw samen met externe partijen; de eredivisie op veiligheidsgebied. Bijvoorbeeld om nieuwe technologie te ontwikkelen of testen, zoals Attribute-Based Access Control, SIEN-tooling of Fully Homomorphic Encryption.

Geen knip- en plakwerk

Recruiters die een vacaturetekst schrijven, werken vaak onder tijdsdruk. Schrijven en schrappen in een oude vacaturetekst, feedback opdrachtgever verwerken en publiceren. Hiermee vertel je nooit het verhaal dat een kandidaat wil horen. Wel snel online, maar geen onderscheidende tekst. Begrijpelijk, want een recruiter is geen schrijver, een schrijver is te duur en de dure tijd van de manager is schaars. Toch loont het om tijd vrij te maken en de werkvloer op te gaan.

Wie wint the war for talent?

Gelukkig zien steeds meer HR-professionals dat werven in deze tijd om een nieuwe aanpak vraagt. Praat mét mensen, hou het simpel en vertel een verhaal. Daarmee krijg je toppers aan tafel. The war for talent woedt in alle hevigheid en de kandidaten om wie bedrijven vechten, leunen kieskeurig achterover. Met alleen goede vacatures win je niet de hele oorlog, maar wel een belangrijke slag.

Schaars talent precies goed aanspreken?

Vraag naar Jules.