Menu

Taalmonster

Blog
Taalmonster

In mijn prilste herinnering aan tekst, zie ik mijn jonge moeder voor me. Zittend in de zon, met in haar schoot een tijdschrift. En maar lezen. De lange rijen van tekentjes in het blad zijn pure geheimtaal voor me. Een spelletje waar ik niet aan mee kan doen, en dus een stom spelletje. Toch gaat er een aantrekkingskracht van uit. Ik ga stilletjes bij haar zitten, laat aandachtig mijn blik over de regels gaan, zie absoluut niets, en begin te brullen.

Het geschreven woord
Mijn tweede herinnering aan tekst valt wél goed. Ik zit op de grond, omgeven door potloden en stiften. Al krabbelend slaag ik er per ongeluk in om het woord LUL op papier te zetten. Als iemand zegt ‘hee er staat lul’, kan ik mijn lol niet op. Vanwege de lul, maar vooral omdat ik plotseling toegang krijg tot een klein stukje van die magische geschreven wereld. Al snel ontwikkelt mijn schrijfkunst daarna ver voorbij het genitale spectrum. Ik noem geen namen.

Beeldig boekwerk
Op mijn achtste heb ik de ambitie om een boek te schrijven. In een schrift begin ik een verhaal over een geniale professor, die bovendien met dieren kan praten. Veel tijd om bij te kletsen heeft hij niet, want al snel krijgt hij bezoek van een horde razende, roodgeneusde monsters die hem ontvoert naar een afgelegen woestijn. Hoe dat afloopt weet niemand, want na enkele uren verander ik van plan en vul de rest van het schrift met wilde monstertekeningen.

Tekenen aan de wand
Ook op school ben ik een tekenaar. Uit elke kantlijn woekeren mijn cartooneske krabbels als onkruid over het papier, en dat oogst nog waardering ook. Mijn schrijfwerk wordt ook wel geprezen, maar dat valt me zelden op. Jammer, want het zou me een lange zoektocht besparen. Hints krijg ik genoeg, ook in de jaren erna. Op de filmacademie worden mijn scripts er altijd uitgepikt. En als ik freelance ontwerper ben, verras ik mijn klanten vaak het meest als ik er ook wat bij schrijf. ‘Kun je niet álle webteksten doen Sjors?’ 

Schoenmaker die je leest
Het wordt steeds gekker. Ik ontwerp een ge-3D-printe schoen, en dat levert een grote nieuwe klant op: een trendbureau dat me inhuurt als tekstschrijver. Is dat raar? Ja! Ik doe het erbij, maar houd mijn focus op design. Uiteindelijk is het toch zover. Ik word gestrikt door Tekstwerf, en van het één op het andere moment ben ik copywriter. Nu echt, en met volledige toewijding. Hoewel? Mijn eerste klus: ontwerp een presentatie! Een leger roodgeneusde monsters trappelt in de kantlijn.

Sjors

Maximaal één keer per maand onze beste blogs in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden