Menu

Scorende schrijfstijl

Blog
Scorende schrijfstijl

Ik heb ‘t eerder betoogd en zeg het nu weer: er zijn talloze parallellen tussen voetbal en het schrijfvak. Het publiek moet vermaakt worden, je moet jezelf continu blijven vernieuwen om te verrassen en zonder effectief speelplan geen succes. Bij voetbal draait het plan om een solide verdediging en slagvaardige aanval. En bij schrijven? Precíés hetzelfde.

Hup, balans, hup

Wanneer een trainer z’n tactiek bedenkt, is ‘ie bezig met twee dingen: doelpunten maken én niet te veel goals om de oren krijgen. Z’n elftal moet defensief staan als een huis. Alleen verdedigers opstellen dan maar? Nee, want je wint niet met alleen de nul houden; je moet wel scoren. Dus stelt ‘ie ook wat doelpuntenmakers op. Zo bewaakt een trainer constant de balans tussen twee doelen.

Scoren met een goede basis

Een schrijver doet precies hetzelfde. Soliditeit is het belangrijkste: je tekst moet logisch uitstekend in elkaar zitten. In je structuur en argumentatie mogen geen gaten vallen, anders krijg je tegengoals. Maar let je alleen op de verdediging, dan krijg je een zakelijke, saaie en kille tekst. En scoor je niet. Dus besteed je aandacht aan de aantrekkelijkheid van je tekst en versier je ‘m met wat retorische aanvalsmiddeltjes, zoals pakkende titels, slimme woordspelingen en gedenkwaardige uitsmijters.

Argumentatietheoretisch getest

In de pragma-dialectische argumentatiebenadering heeft deze balansbewaking zelfs een naam: strategisch manoeuvreren. Een zuiver logisch verhaal is saai en niet overtuigend, een zuiver leuk verhaal net zo min. Een schrijver balanceert op de logica-retoricagrens en moet daar constant strategisch omheen manoeuvreren. Lukt dat? Dan is z’n tekst effectief en overtuigend. Er is niet één juist geheel aan manoeuvres. Maar goed ook, anders zagen alle effectieve teksten er hetzelfde uit. En spelen alle succesvolle voetbalploegen hetzelfde...? Percies.

Winnen, maar dan anders

José Mourinho hecht bijvoorbeeld extreem veel waarde aan de soliditeit van z’n ploeg. Hij wint liever met 1-0 dan met 5-4. Pep Guardiola heeft daarentegen ’t liefst zo veel mogelijk goals; voetbal is namelijk in de eerste plaats bedoeld voor vermaak. En doelpunten zijn vermakelijk, zelfs als je er ook wat tegen krijgt. Toch zijn beide coaches waanzinnig succesvol. Blijkbaar hebben ze allebei de balans gevonden, maar drukken ze toch hun eigen stempel op een ploeg.

Mourinho en Guardiola hebben allebei de balans gevonden, maar doen 't toch anders

Mourinho en Guardiola: beiden succesvol, maar totaal anders

Aanvallende verscheidenheid

Guardiola is niet de enige coach die het accent legt op aanvallen. Jürgen Klopp doet dat ook, maar totaal anders. Hun defensieve aanpak is ongeveer hetzelfde, maar offensief verschilt hun benadering enorm. Guardiola speelt ’t liefst prachtig combinatiespel en wil domineren met balbezit en passes; Klopp kiest voor snel, direct en doelgericht aanvalsspel. Guardiola is met Manchester City kampioen geworden van Engeland, Klopp speelt eind mei de Champions League-finale met Liverpool.

Coaches in de pen

Binnen het balanskader zijn er meerdere wegen naar succes. Ook voor een schrijver: zijn juiste keuzes hangen af van onder meer het soort tekst, de klant en de doelgroep. Toch blijft een deel van z’n schrijfstijl altijd hetzelfde, omdat zijn persoonlijkheid dat blijft. Guardiola zou als schrijver waarschijnlijk de mooiste romans schrijven, Mourinho de beste artikelen van het Financieel Dagblad. En Klopp? Die zou met z’n sprankelende en directe schrijfstijl zo aan de slag kunnen bij Tekstwerf.

Martijn

Maximaal één keer per maand onze beste blogs in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden