Menu

Beter dan Netflix

Blog
Beter dan Netflix

Heb je het al gehoord, van de herfst? En corona? De komende tijd zitten we dus weer lekker binnen. Als je óók even niet meer weet hoe je bezig blijft, of mentaal gezond, heb ik de ultieme tip. Good old-fashioned tv-kijken. En dan in het bijzonder de Rijdende Rechter. Hierin veranderen beschaafde burgers in territoriale beesten. Bi-zar wat een scheve schutting kan losmaken in een mens. Pure smul-tv!

Beter een goede buur, dan een slechte

Even voor de duidelijkheid, met tv-kijken bedoel ik dus niet Netflixen. Een leuke serie vinden kost vaak meer tijd dan ernaar kijken. Ik ben dan ook blij dat ik niet zelf betaal voor de dienst en draag m’n profielnaam (Profiteur 3) met trots. Het mooie van de Rijdende Rechter is dat je niet hóeft te kiezen: in 45 minuten komen alle genres voorbij. Drama, check! Comedy, check! Thriller, check! Wat er eng aan is? Het kan ook jouw buurman zijn. Voor je het weet heb je een rechtszaak aan je broek, omdat je avondeten te veel riekt (echt gebeurd). Of omdat je je heg niet strak genoeg hebt gesnoeid (ook echt gebeurd).

Kut met dt

Kijk, in principe zijn burenruzies gewoon heel erg vervelend. Het doel van Mr. John Reid en presentatrice Jetske van der Elsen is natuurlijk om de zaak op te lossen. Zorgen dat de buurtjes elkaar weer kunnen luchten. Maar eerlijk gezegd: het is vooral heel erg vermakelijk. Dat komt doordat mensen boos zijn. En wie boos is, heeft het hart op de tong. ‘Er is geen klik, er is een anti-klik’ of ‘Met dit varken valt niet te praten’. Voorbeelden te over. Ze zijn pislink, woedend, hun bloed kookt, ze voelen zich belazerd. En dan dekt ‘kut’ de lading niet. Nee, dan is de situatie gewoon ‘kut met dt’. Daar zijn peren niets bij.

Hoe onredelijker, hoe beter

Hoewel ik in mijn dagelijks leven liever niet te maken heb met onrecht, vind ik het op een tv-scherm heerlijk. Mijn favoriete aflevering is de Keuringsdienst van waarde. Kunstenaar Duco Crop verkoopt zijn tuinhuis, en wil er minstens 7 miljard voor hebben. Dat de ‘vooroorlogse mannen’ van het bestuur ruim tweeduizend euro voor een zwaar verwaarloosd schuurtje bieden, vindt hij beláchelijk. En hij is bloedserieus. Ook wel bewonderingswaardig. Toch blijft deze uitspraak mij het meeste bij: ‘Mijn principe is dat ik altijd gelijk heb’. Wow, zo simpel kan het zijn. Dan doet het vonnis er niet eens meer toe. Je wint altijd.


Iris

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden