Menu

Maaltijden bezorgen in het zeehondenverblijf

Blog
Maaltijden bezorgen in het zeehondenverblijf

Toen ik vijf was en dacht dat Artis een utopische thuishaven voor dieren was, besloot ik daar later zeehondenoppasser te worden. Met mijn zeehondenknuffel onder mijn arm stond ik bij hun stenen buitenverblijf te kijken. Daar lag een groepje grijze schepsels in relax-stand. Van lichaamsactiviteit leken ze nog nooit gehoord te hebben. Ook hun aaibaarheidsfactor was niet dezelfde als die van de zeehonden op de posters in mijn kamer. Maar hun gebrek aan actie sloeg radicaal om met de komst van de oppasser. Op vaste tijden stapte hij het buitenverblijf binnen met een rammelende visemmer in zijn hand. Een hoogtepunt.

Zo werd me glashelder dat als ik dichter in de buurt van zeehonden wilde komen, ik hun maaltijdbezorger moest worden. Waarom deze van alle toekomstopties die ik voor mezelf had uitgestippeld als aantrekkelijkst uit de bus kwam, weet ik niet precies. Maar wat ik me wel herinner, is dat ik hele verhalen bedacht over hoe hun levens in Artis eruitzagen. In mijn hoofd bestond er een volledige wereld binnen het zeehondenverblijf.

Maar zoals dat vaker ging met dingen die glashelder leken, brokkelde dit carrièreperspectief langzaam af. Tegen de tijd dat ik een studiekeuze moest maken, lagen mijn zeehondenambities rond het nulpunt. Aan de studies die ik koos, kwam dan ook geen dier te pas. Eerst studeerde ik een paar jaar illustratie, maar stapte daarna over op Humanistiek: de studie over de mens.

Wat tijdens die studiejaren wel overeind bleef van mijn zeehondentijd, was dat ik graag verhalen maakte. Die opschrijven bleek ook veel leuker te zijn dan het bedenken. Eigenlijk kwam ik er tijdens allebei mijn studies achter dat ik vooral wilde schrijven.

Toen ik aan het eind van mijn studie bij Tekstwerf terechtkwam, kon ik dat schrijven op een nieuwe manier voortzetten. Op een plek waar met weinig woorden veel wordt gezegd. Inmiddels zoek ik zeehonden niet meer actief op. Maar ik zou er mijn hand natuurlijk niet voor omdraaien om de bordjes bij hun Artis-verblijf van wat tekst te voorzien.

Tinka

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden