Menu

Ik en mijn vogelgids

Blog
Ik en mijn vogelgids

Als kind wilde ik alles weten. Terwijl de rest van de klas in een boom klom of wipwapte, stond ik stilletjes met een tak in de vijver te porren. Ik viel niet op, maar was druk bezig. Juíst! Kikkervisjes vangen, waarschijnlijk. En dan kijken of ze al pootjes hadden. Nog liever keek ik omhoog en zocht ik vogels, maar die waren er niet boven het schoolplein. Geen bijzondere in elk geval.

‘s Middags nam mijn oom me mee achterop de fiets. In de polder of de duinen, daar kon je echt vogels kijken. Met een verrekijker in een klamme hut zitten. Hoopvol in de verte turen. Als ik een lepelaar of een ijsvogel zag, kon ik een week over niets anders praten.

Waarom ik bioloog wilde worden

Op een dag kreeg ik de ‘ANWB-vogelgids van Europa’ cadeau. Daarmee was mijn lot bezegeld: ik moest en zou elke vogel uit dat boek kennen en kunnen herkennen. Ik kwam een eind. Toen iemand me eens de onvermijdelijke vraag stelde wat ik later wilde worden, wist ik het meteen. Vogelaar. Dat dat geen beroep is, vond ik nauwelijks een probleem. ‘Bioloog’ zei ik dan, want dat is wél een beroep, en je mag erbij naar vogels kijken.

Het leukste uit de vogelgids zijn de geluiden. Die kun je namelijk niet opschrijven, maar toch staat er dan: ‘Roept veelvuldig, explosief en scherp 'TSJIE-oeWIET!’ Ik spitte de pagina’s door, op zoek naar de meest hilarische vertolking van een vogelgeluid. En beeldde me dan in hoe de bioloog tussen het riet ligt, blocnote in de hand, wachtend op die ene roep. En dat-ie opeens driftig neerpent: ‘een hoog psiep-psiep’.

Schrijven

Ik ben geen bioloog geworden, maar schrijven doe ik vol overgave. En niet alleen over rietzangers, maar over alles wat jij vlot, verrassend en glashelder op papier wil zien. Al vrees ik dat ik nooit in de buurt zal komen bij de poëtische knulligheid van de ANWB-vogelgids van Europa.

Vogelen doe ik alleen nog passief: soms zie ik er een, en soms zeg ik dan welke soort het is. ‘Oh’, zegt iemand dan. ‘Echt?’ Ja echt, ik was vroeger vogelaar.


Jan

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden