Menu

'Teamplayer met hands-on-mentaliteit'

Blog
'Teamplayer met hands-on-mentaliteit'

Heb jij een passie voor verbeteren? En wil je werken in een dynamische omgeving, in een markt waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan? Goed nieuws: dan kun je bij wel duizenden bedrijven in Nederland terecht. Tenminste, als je hun vacatureteksten moet geloven. Dat copygenre blinkt niet echt uit in originaliteit. En da’s jammer, want daardoor blijven veel banen onopgemerkt. Gelukkig bestaat er een truc om vacatureteksten wél onderscheidend te maken.

Beste meneer X,

Jeetje, wat een verfrissende vacature heeft u op het internet gezet. U weet wel, die vacature voor proactieve, geen 9-tot-5 teamspeler waar u naar op zoek bent. Ik heb geen flauw idee waar de functie over gaat, maar aangezien u aangeeft op zoek te zijn naar een 'energieke collega met enorme executiekracht', hoeft u niet verder te zoeken. Hier ben ik!

Ik ben een projectmanager, maar laat graag in het midden wat voor projecten ik kan managen. Dit sluit naar mijn idee goed aan op de vacature. Ik ben een zelfstandig, stressbestendig, klantvriendelijk, collegiaal, commercieel, secuur, leergierig, service- en oplossingsgericht, autonoom, integer, communicatief en flexibel persoon met oog voor detail en aantoonbare ervaring in wat u ook vraagt.

Het feit dat uw bedrijf met verschillende afdelingen werkt, spreekt me erg aan. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik op een afdeling het beste tot mijn recht kom. Ook de overheersende kleur groen op uw website en de foto van de lachende vrouw op de homepage, spreken me erg aan. Naast het feit dat groen mijn lievelingskleur is, ben ik ook nog eens groot fan van lachende vrouwen.

Voor de vorm kom ik graag een keer langs voor een sollicitatiegesprek. Dan kunt u niet alleen ervaren hoe lekker ik ruik, maar kan ik ook jullie bureaustoelen uitproberen voordat ik een beslissing neem. Overigens kunt u een leuke foto van mij terugvinden op mijn LinkedIn-pagina. Ik verwacht voor het einde van de dag een telefoontje.

Met vriendelijke groet,

X

Jeetje, wat een verfrissende vacature

Deze sollicitatiebrief vond ik jaren geleden in een wazig hoekje op het internet. Goed voor een paar minuten kraaiende leespret, en niet alleen doordat de tekst op zich hilarisch is. Wat hem vooral fenomenaal grappig maakt, is dat álle vacatureclichés er vakkundig in worden aangepakt. Onduidelijke functieomschrijvingen, oneindig veel karaktereigenschappen en totaal inwisselbare bedrijfsprofielen: je komt ze nog steeds verrassend vaak tegen op carrièresites.

Onthoud: je werft wie je aanspreekt

En dat terwijl niemand er warm van wordt. Tenminste, dat is wat we weleens van klanten horen. Zij krijgen nul reacties op dit soort vacatures, of vangen er alleen verkeerde kandidaten mee – vaak types die het niet zoveel uitmaakt wat voor werk ze moeten doen. Bovendien, zeg nou zelf: heb jij zin in een functie waarin je ‘je binnen de afgesproken requirements bezighoudt met het continue verbeteren van systemen en processen’? (Vermeende schrijffout in ‘continu’ intended.) Zelfs als je de fantasieloze formulering door de vingers ziet, heb je waarschijnlijk te veel vragen om meteen op de solliciteerknop te drukken. Hoe ziet ‘je bezighouden met’ eruit? Wélke systemen en processen ga je verbeteren, en wat verstaat de werkgever eigenlijk onder ‘beter’?

Concreter is beter

Kortom, veel vacatures zijn vaag, suf en standaard. En dat is jammer, want daardoor missen ze hun doelgroep – wat soms een kostbare aangelegenheid is. Gelukkig bestaat er een simpele truc waarmee je vacatureteksten in één klap effectiever maakt. Eigenlijk is het een oude copywritersregel: wees zo concreet mogelijk. Want door algemeenheden te vermijden en in te zoomen op details, schrijf je automatisch een tekst die duidelijker, levendiger en onderscheidender is. En daarmee aantrekkelijker voor je droomkandidaat, die meteen snapt dat de baan hem op het lijf geschreven is.

Details, details, details

De gouden tip is dus: maak het concreet. Bijvoorbeeld door te beschrijven hoe de werkdag van je nieuwe medewerker er straks uitziet, van het eerste kopje koffie tot het moment dat hij of zij weer naar buiten wandelt. Dat klinkt misschien overdreven, maar het geeft je kandidaat een veel beter beeld van de baan dan een abstracte opmerking als ‘je borgt processen en geeft sturing aan de agenda’ (om er maar weer een klassieker bij te pakken). Loop je hiermee vast doordat ‘geen dag hetzelfde’ is, gebruik dan voorbeelden om te laten zien dat je een heel diverse functie in de aanbieding hebt. ‘Van bonbons inpakken tot facturen schrijven: bij patisserie Het Nootje verveel je je nooit.’

Goede vacatureteksten zijn er ook

Het mooie is dat de concreetheidstip bij álle onderdelen van een vacature opgaat. Van de functie-eisen tot het bedrijfsprofiel, je kunt ze allemaal opfrissen en ophelderen door specifieker te schrijven. Dus moet je binnenkort weer een vacaturetekst in elkaar draaien? Verbied jezelf dan om het bij algemeenheden te laten, en kijk hoe je die met concrete details kunt inkleuren. Op de site van boekhandel Paagman vind je mooie voorbeelden van frisse, levendige vacatures. En kom je er toch niet uit, dan kun je natuurlijk altijd Tekstwerf nog bellen.

Rosanne

Maximaal één keer per maand onze beste blogs in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekstwerf in je mailbox

Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content. Zonder enge salespraatjes en flauwe updates over onze verjaardagen. Daar mag je ons aan houden.

Meld je aan