Menu

Emojinele tijden voor copywriters

Blog

Volgens wetenschappers is de Nederlandse taal over 500 jaar misschien wel helemaal verdwenen. De voortekenen liegen er niet om in ieder geval. Als we de kranten mogen geloven, dreigt de Taalunie uiteen te vallen. Toeval of niet, emoji’s zijn bezig aan een ongekende internationale opmars.

Wat begon als een simpele manier om emotie toe te voegen aan tekst, heeft zich ontwikkeld tot een nieuwe vorm van communicatie. Een complete taal is het nog niet, maar daar kan snel verandering in komen. Daar gaat onze baan… We worden overbodig gemaakt door een vrouw in een rode salsajurk, een rare confettitoeter en een lachende drol.

Moderne hiërogliefen

De mens is al een paar honderd jaar bezig om de geheimen van de Maya’s en oude Egyptenaren te ontrafelen aan de hand van hun beeldtaal. Zullen internet-archeologen en hightech-historici over een tijd de digitale ruïnes van WhatsApp en Facebook afstruinen op zoek naar de diepere betekenis achter onze moderne hiërogliefen? Verschijnen er in het jaar 2342 promotieonderzoeken met titels als: ‘Culturele relevantie van de dansende banaan binnen de context van 21e eeuwse beeldtaalontwikkeling’? Misschien stuiten onderzoekers wel op een emojinele troonrede van een 50-jarige Koningin Amalia over nieuwe bezuinigingen in het onderwijs: “Leden van de Staten-Generaal: geldbuidel, vliegende stapel bankbiljetten, afstudeerhoed, smiley watervaltranen.”

Emoji’s grijpen de macht

De feiten spreken voor zich: emoji’s zijn niet te stoppen. The Global Language Monitor riep de hart-emoji (♥) uit tot woord van het jaar 2014. In vijftien jaar verkiezingen was het de eerste keer dat die eer naar een ideogram ging. Daarnaast blijkt uit onderzoek van een Britse taalkundige dat emoji’s de snelst groeiende taal in Engeland vormen. Acht van de tien Britten gebruiken de icoontjes, en 72% van de mensen tussen 18 en 25 jaar drukt er makkelijker gevoelens mee uit dan via tekst. Ook is het woord emoji al toegevoegd aan the Oxford English Dictionary en Merriam-Webster (het grootste Amerikaanse woordenboek). Onze Dikke Van Dale kan natuurlijk niet achterblijven.

Niet grappig (☹)

Toen iemand besloot om Beyoncé’s ‘Drunk in Love’ in emoji’s te vertalen, kon je nog denken aan een goed uitgevoerde grap van iemand met tijd te veel. Maar in de afgelopen jaren heeft het emojinisme behoorlijk serieuze vormen aangenomen. Zo werd het literaire meesterwerk ‘Moby Dick’ omgetoverd tot ‘Emoji Dick’, een boek dat de Amerikaanse congresbibliotheek inmiddels ook al in de rekken heeft staan. Daarnaast betwisten juristen elkaar op dit moment over de rechtsgeldigheid van een emoji-doodsbedreiging (geweer + gezichtje). De afgelopen maanden hebben twee fundamentalisten zelfs geprobeerd om via Kickstarter geld in te zamelen om een complete emojitaal te ontwikkelen, inclusief lesboek en vertaalmachine. Goed nieuws voor copywriters en taalliefhebbers in het algemeen: ze hebben het niet gered. Voorlopig zijn we dus veilig (☺).

Freek


Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden