Menu

Diagnose: lichte vandaagvrees

Blog
Diagnose: lichte vandaagvrees

Jaarlijks stadsritueel: groepjes provinciepubers in gele T-shirts leren in een week tijd van doorgewinterde UvA-tweedejaars hoe je vijf jaar studeren in Amsterdam overleeft. 'Bij Pathé De Munt kun je rustig drie films kijken op één kaartje.' Maar ook: 'Jongens, schuin de tramrails over, anders breek je je nek.' Nuttige en levensbepalende overdracht. Ik zie mezelf er zo weer tussen staan. Zeventien jaar geleden, dus een van mijn begeleiders droeg zéker bootschoenen en een capuchontrui.

Op dit soort dagen kan ik me eventjes helemaal verliezen in een algehele staat van weemoed. Geuren en geluiden brengen soms hetzelfde effect teweeg: schraal bier, happy hardcore-intro's en kleuterknutsellijm. Niks mis mee zou je denken, tot iemand me laatst vroeg of ik weleens van nostalgisme had gehoord. Dat schijnt dus best een serieuze aandoening te zijn.

Zo had ik het nog nooit bekeken. Maar ik heb dat dus, in lichte mate. Voor 'ons' horen zilveren randjes voornamelijk bij vroegâh. Het hier en nu zorgen vooral voor wegdraaiende oogbollen: domme muziek, een stad vol selfiesticks en smartphone junks op snorscooters. Zum kotsen. Mensen als Louis van Gaal en ik vragen ons regelmatig af: was vroeger nou zo tof, of is vandaag nou zo stupide?

Een tijdje geleden heb ik besloten dat ik van deze aandoening af wil. Ieder leuk verhaal beantwoorden met je eigen – nog leukere – anekdote? Nee, dank je. Galspuwen op wat er allemaal mis is in Nederland? Gadver. Is niet mindful en het getuigt van karakterverzuring. De laatste inzichten: verheerlijking van tempo doeloe heeft weinig te maken met de kwaliteit van vroeger, maar alles met een verlammende angst voor nu. Nostalgisme is vandaagvrees in een sentimenteel jasje.

Nu de vraag: hoe draaien we deze hier-en-nufobie de nek om? Op eigen voorschrift heb ik de afgelopen weken een paar Google-remedies getest. Met graagte deel ik mijn drie voorlopige favorieten.

1. Neem de tijd

Sinds de invoering van schelpen als wettig betaalmiddel zijn kwaliteit, tijd en geld niet meer on speaking terms. Kunnen ze zelf niets aan doen, komt volledig door hooggespannen verwachtingen van veeleisende klanten, controllers, managers en levenspartners. Dus de website/opvoeding/wortelkanaalbehandeling moet goed zijn, snel klaar en tegen lage kosten? Mijn ervaring is dat het onder deze condities lastig is om flow te bereiken.

Voor ons als sociale wezens is stress vaak gerelateerd aan verwachtingen. Probeer je eens iets minder aan te trekken van drammers, de tikkende klok, en waar mogelijk van geld. Je zult zien dat er diepgang en vakmanschap ontstaat; en daardoor een interessanter leven. Vanwege de snelle toepasbaarheid staat deze tip staat boven aan mijn lijstje. Vandaag nog proberen: minder gehaast koken, rustig ademen of iemand helemaal laten uitpraten.

2. Durf te falen

De meest tegenstrijdige van het rijtje inderdaad. Een afwijzing is meestal pijnlijker dan lelijk je kleine teen stoten. Lukt het je om falen te zien als nuttige levensles, dan is het mislukkingsleed snel verdwenen. Kijk ook even wat oud-profhonkballer Derek Jeter erover te zeggen heeft. Wijze les van The Captain: You're going to fail more than you succeed. If you don't keep your emotions in check, it's going to be hard to come to the field every day. I learned that at a young age.

Om af en toe te falen, moet je alleen wel naast de plaat gaan staan. Waar de ballen je om de oren vliegen en je voor het oog van een vol stadion drie slag aan je broek kunt krijgen. Dat is pittig, maar de enige route naar groei. Laatst heb ik nee verkocht aan een klant. Was misschien wel de beste deal van het jaar.

3. Stel je oordeel uit

Nog eentje uit de Nieuwe Wereld, deze keer van wijlen grapsmid Robin Williams: Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always. Misschien heeft die chagrijnige winkeljuf wel een zieke moeder. Mogelijk heeft die krijsende kleuter PDD-NOS. Wacht dus eventjes met je snoeiharde oordeel en benut de minuut die je daarmee wint om te achterhalen wat er (mogelijk) speelt. Uitzondering zijn selfiesticks uiteraard.

Ik realiseer me dat deze tips inwissel-/aanvulbaar zijn en op papier mogelijk overkomen als kinderspel. Mijn uitnodiging: denk er een minuutje over na, probeer ze uit en wees geduldig. Falen mag. Zou zomaar kunnen dat ze ook jouw vandaag wat interessanter maken; bij mij lukte dat wel. Laat het me gerust weten. Praten we gelijk even over vroegâh. Oooh, weet je nog?

Meer weten?
Omroep MAX besteedde vroeger nog weleens aandacht aan nostalgisme. Bekijkt alhier een interessante cinematografische weergave.

Klaas-Jan

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden