Menu

Geen idee

Blog
Geen idee

Naast het serieuze schrijfwerk dat ik bij Tekstwerf op m’n bord krijg, is er soms ook plaats voor spielerei. Die ruimte wordt me door een collega aangereikt: ‘Schrijf lekker een blogje voor de website. Daar moet natuurlijk met regelmaat wat op gebeuren. Bedenk maar iets moois.’ 

Ik moet zeggen, ik heb er best van genoten de laatste tijd. Van ’t feit dat ik niet alles zelf hoef te bedenken, maar dat ideeën me worden aangereikt. Je verschijnt gewoon op je werk, klimt in je bureaustoel, belt even met een klant, en ping – daar is al een mailtje met input voor een artikel, advertentie of webtekst. ‘Alsjeblieft woorddanser, maak er iets moois van.’ 

Schoen en doos

Ik ben pas een maand of vijf copywriter. Daarvoor was ik ontwerper, en moest ik alles zelf bedenken. Van ontwerpers wordt namelijk verwacht dat ze overal een origineel antwoord op hebben, en wel meteen. En van huis uit heb ik meegekregen dat álle details er evenveel toe doen. Niet alleen de schoen, maar ook de veter, de doos, het schap in de winkel, en wat dacht je van de winkel zelf? Op die manier raak je nooit uitgebroed. Best spannend om je licht over zoveel dingen te laten schijnen, maar gaandeweg leer je: gewoon met hart en ziel erin, dan rolt er vanzelf iets moois uit.

Plan de campagne

Als copywriter gaan dingen dus anders. De plannen komen naar je toe! Vaak in zulke hoeveelheden dat je er haast in omkomt, maar goed – het loopt wel lekker door. Heel eerlijk: ik vind het heerlijk. Niet dat ik er een hekel aan heb om iets te verzinnen, integendeel. Laatst nog, bedacht ik een uitvoerig vakantieplan richting Italië. Even geen schoen dus, wel een laars. Je ziet ‘t, ik verzin ze waar je bijstaat.

‘Idee-ja-vu’

Dus ja, andermans plannen op een presenteerblaadje? Dan jammert mijn innerlijke auteur al snel over zijn eigen copyrights. Voorlopig schuif ik dat met opvallend gemak opzij. Want van Tekstwerf heb ik meegekregen dat álle details er evenveel toe doen. Dat zit ‘m in de taal en in de vorming van een verhaal. In afgeronde redeneringen en uitgekiende knipogen. Je raakt kortom nooit uitgebroed. Best spannend om je licht over zoveel dingen te laten schijnen, maar gaandeweg leer je: gewoon met hart en ziel erin, dan rolt er vanzelf iets moois uit.

Sjors

Maximaal één keer per maand onze beste blogs in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden