Menu

Broodje stress-salami

Blog
Broodje stress-salami

Op vrijdag gaat Tekstwerf naar buiten voor de lunch. Bijvoorbeeld naar De Italiaan, die de beste broodjes van de stad belegt. Maar bestellen is er bepaald geen sinecure. Want achter de drempel aan de Spuistraat ligt een kolkende bakkersarena, waarin alleen de echte gladiatoren zegevieren. Vier tips voor een veni, vidi, vici in ons favoriete calzonecolosseum.

Tip 1: beslis bij voorbaat

Neem je graag de tijd om je broodje te kiezen? Pech gehad, want achter de vitrine met knokige kazen zit de snelheid er lekker in. Zes of zeven Italianen jagen in moordend tempo mortadella langs het mes, terwijl ze blijven vragen wie de volgende is. Om het lunchbestellingslevel extra moeilijk te maken, hangt het menu vier meter boven de grond, recht boven de nis waardoor een ongeduldige Romein de bestellingen opneemt. Lettergrootte: twee. Leer daarom bij je eerste bezoek de kaart uit je hoofd, zodat je je broodje de volgende keer rustig van tevoren kunt kiezen. Of neem een foto van het menu, en sla ‘m op als ‘favoriet’ in je telefoon.

Tip 2: doe het correct, maar bescheiden

Hoewel de menukaart drietalig is, hebben alle broodjes een Italiaanse naam. Dat levert meteen de volgende uitdaging op: uitspraak. Niets zo gênant als een fonetische flater als je net zelfverzekerd je keuze hebt gemaakt – daar komt alleen Louis van Gaal mee weg. Toch kan het in the heat of the moment gebeuren dat je mond ineens ‘gorgónzola’ zegt, terwijl je eigenlijk ‘gorgonzóla’ bedoelde. Of de twijfel slaat toe: was het nou ‘porketta of ‘portsjetta’? Tegelijkertijd wil je het ook niet té goed doen, want dan vinden je medeklanten je maar een aansteller. Zoek dus de balans tussen taalkundige barbarij en irritante overdrijving. En doe dat op tijd, want je wilt niet met je mond vol tanden staan als de Italiaanse bakker ‘Next!’ in je gezicht roept.

Tip 3: neem er een calzone bij

Wat je verder ook bestelt, de beschikbaarheid van calzones is een kans die je niet mag laten glippen. Tomatensaus en gesmolten mozzarella in een warme, verse deegjas: veel meer heb je niet nodig in het leven.

Tip 4: blijf alert

Heb je je bestelling succesvol afgerond, dan gaat er een bakker voor je aan de slag. Dit is het moment waarop je even kunt ontspannen, maar laat de teugels niet te lang vieren: ineens kan je broodje klaar zijn en moet je paraat staan om het in ontvangst te nemen. Hou dus goed in de gaten welke Italiaan je focaccia belegt. Zorg ook dat je dicht bij de counter blijft, anders ontneemt een haag van nieuwe klanten je het zicht op de werkvloer. Eén stapje naar achteren om andere bestellers de ruimte te geven, is genoeg.

Zodra je broodje klaar is, verdwijnt het in een bruine zak én verschijnt het hoog in de lucht, aan de arm van een bakker, die de naam van je bestelling door de zaak roept. Stap nog één keer gedecideerd naar voren, neem je broodje aan, betaal, en vertrek als een overwinnaar. Rosanne


Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden