Stay connected
Want zeg nou zelf: fraudevrije waardeoverdracht in een netwerk zonder ‘onafhankelijke’ derde persoon? Alle eerste en tweede personen zeggen natuurlijk volmondig ja. ‘Ik wil er twee’. Vooral de afwezigheid van een regulerende of controlerende partij zien ze als groot voordeel. Het is ook niet vreemd dat de ontwikkeling van technologieën als bitcoin en blockchain in een stroomversnelling kwam na de bankencrisis in 2008.
Bitcoin is blockchain, blockchain is meer dan bitcoin
Een netwerk van onafhankelijke computers controleert alle transacties. En nee, niet alleen die met bitcoins: het kan bijvoorbeeld ook gaan om contracten, patiëntendossiers of stembiljetten. Zo kan de blockchaintechnologie veel meer op z’n kop zetten dan alleen ons financiële systeem; het heeft de potentie om ons dagelijks leven extreem te beïnvloeden. Als non-expert geef ik dan ook deze tip: bereid je voor, lees of kijk je in. Mocht de blockchain ons leven bepalen over twintig jaar, dan weet je in ieder geval ongeveer wat ’t is en hoe ’t werkt.
Stukje ervaring
Een goede manier om verder kennis te maken met de nieuwe technologie? Investeren in een van de vele cryptovaluta. Ja, het is riskant. Dit is dan ook geen beleggingsadvies. Ik herhaal: dit is géén beleggingsadvies. Je pikt gewoon sneller de werking van cryptovaluta’s op als je er dagelijks mee bezig bent en erover praat met vrienden, familie en collega’s. Hetzelfde geldt voor de terminologie die erbij hoort.
Nieuw paradigma, nieuwe termen
Over de terminologie gesproken: verandert ons leven en denksysteem ingrijpend, dan moet onze taal natuurlijk in die verandering meegaan. Net als bij de paradigmaverschuiving van het geo- naar het heliocentrisme rond het jaar 1600, na vondsten van onder meer Copernicus en Galilei. Aristotelische termen als ‘bovenmaans’ en ‘ondermaans’ verdwenen uit het spraakbeeld, ‘zonnestelsel’ en ‘zonnevlekken’ ontstonden juist.
Dahag, portemonnee!
Hetzelfde zou moeten gebeuren bij de blockchain-paradigmaverschuiving. De rol van een term als ‘bankrekening’ lijkt bijvoorbeeld uitgespeeld. Dit kan ook zomaar gelden voor de woorden ‘stembiljet’, ‘contract’, ‘notaris’ en ‘portemonnee’ in hun huidige betekenis. Er kan best een andere plek komen waar jij je partij- of politicusvoorkeur aangeeft bij verkiezingen, of waar je jouw cryptogeld bewaart. ’t Zit er alleen dik in dat dit geen fysiek papiertje of leren voorwerp is.
Cryptowendbaar richting de toekomst
Tot we zeker weten wat er precies gaat veranderen, kunnen we natuurlijk geen concrete taalplannen maken. Het is nu vooral zaak om ons zo goed mogelijk voor te bereiden, alert te blijven en alle block-ontwikkelingen op de voet te volgen. Lekker agile zijn met z’n allen. Zodat we in actie kunnen komen als er een doorbraak is. Of beter: wanneer die er is.
Tekstwerf blokt voor blockchain
Bij Tekstwerf lezen we ons in en kijken we documentaires – Banking on Bitcoin op Netflix bijvoorbeeld – over het moeilijke onderwerp. Toch hadden onze alfa-hoofden er nog steeds moeite mee. Daarom hebben we Maarten Smakman uitgenodigd om erover te komen vertellen. Hij noemt zichzelf geen expert, maar heeft ons toch kunnen verlichten met een verhaal op maat. Aanrader!
Martijn
Maximaal één keer per maand onze beste blogs in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.