Menu

7 vragen die je op feestjes ook kunt stellen

Blog
7 vragen die je op feestjes ook kunt stellen

Daar sta je dan. Met een biertje in je hand boven een tafel hapjes met hummusdip. Over je werk te praten. En je vraagt je af: móet dit nou? Voor iedereen die het op feestjes graag over iets anders heeft dan z’n dagelijkse kost, is hier een handige lijst met vragen die je ook kunt stellen. Tenzij je natuurlijk echt wilt weten wat voor werk Gijsbert doet.

Hashtag herkenbaar?

Je kunt erop wachten. Op feestjes met onbekenden krijg je geheid de vraag: ‘Enneh, wat doe jij?’ (eigenlijk: ‘Wat doe je voor werk?’). De perfecte ijsbreker, want het getuigt van persoonlijke interesse zonder echt dichtbij te komen. Bovendien komt er meestal een lekker niets-aan-de-hand-antwoord terug. ‘Consultant’, ‘boekverkoper’ of ‘ik match complexe HR-vraagstukken met innovatieve oplossingen in de markt.’ Na wat plichtplegingen (‘Goh leuk, doe je dan ook iets met software?’) kunnen jullie weer ongestoord verder met chips eten.

Een enkele keer tref je iemand met een opmerkelijk beroep waarvan je oprecht meer wilt weten (‘Clown? Jeetje’), of dist iemand een ingewikkeld persoonlijk verhaal op waar je niet meteen van weg kunt lopen (‘Tegenwoordig haal ik veel kracht uit meditatie...’). Maar meestal is het antwoord lekker zakelijk, zodat je maar kort tot elkaar veroordeeld bent. Toch is de vraag ook een gemiste kans op een gesprek dat wél leuk is. Je had namelijk zo veel meer over Jan-Pieter kunnen weten als je uit een ander vaatje had getapt.

Copywriter, alleen op werkdagen

Laat ik voor mezelf spreken: ik haat m’n werk niet. Maar als iemand me bij een lauw biertje in de keuken vraagt wat ik doe, wil ik weg. Of op z’n minst antwoorden met: ‘Het liefst zo weinig mogelijk.’ Waarom? Noem me ouderwets, maar ik werk op werkdagen en op feestjes vier ik feest. Bovendien is m’n antwoord hetzelfde zolang ik hetzelfde doe, en dat gaat vervelen.

Toch zorgt groepsdruk – het is de verjaardag van een vriendin, ik wil haar niet in verlegenheid brengen – dat ik terugval op de braafste reactie die er is. ‘Ik ben copywriter. Nee, ik doe niets met copyright. Ik schrijf, voor bedrijven. Websites en zo. Dat doen ze niet zelf nee, daar huren ze iemand voor in. Iemand zoals ik.’ Niet spannend. En zielig voor Geurt, die dankzij z'n beleefdheid moet horen hoe ik vijf dagen per week achter een Wordbestand zit.

Linkedin.com/ditdoeik

Nu weet ik dat ik niet de enige ben met een hekel aan de ‘Wat doe je’-vraag. WW’ers zitten er meestal ook niet op te wachten. Bovendien kan ik me niet voorstellen dat andere feestvierders liever wel een braaf dan een boeiend verhaal aanhoren. Tuurlijk, je kunt na afloop snel afscheid nemen en je bij de aangeschoten balkongangers voegen. Maar je moet je wel een paar minuten – misschien een kwartier, of langer, hangt ervan af hoe #passievol je gesprekspartner is – door gortdroge LinkedIn-kost worstelen. En iedereen maar succesvol zijn. Zonde!


Het kan anders

Voor iedereen die de ‘Wat doe je’-vraag spuugzat is, of gewoon benieuwd is naar de ándere kant van Lieke de beleidsadviseur, is hier een lijstje vragen die we elkaar ook kunnen stellen op feestjes. Gaat heen en vraagt, opdat we maar veel plezier mogen hebben.

Noot vooraf: van alle voorbeeldantwoorden zijn er precies nul verzonnen. Let op, de lijst is verre van compleet. Verzin er dus vooral lekker zelf op los.

1. Wat was vroeger je e-mailadres?

Blijkt Lieke gewoon als nasty__bitch89@hotmail.com haar digitale kettingbrieven te hebben ontvangen.

2. Van welke muziek word je zenuwachtig?

Van bossanova tot Hammond-orgels, het zal je verbazen waar mensen nerveus van kunnen worden.

3. Welke vakantiebaantjes heb je gehad?

Jij had nooit gedacht dat Darryl nachtenlang met z’n hand boven een rode quizknop kilometers Disneybehang voorbij zag razen (bij elke scheve Mickey: drukken!) Nu is Darryl product owner bij een digital agency gericht op growth in de b2b-markt. Kunnen we het ook over hebben natuurlijk.

4. Wat voor werk had je gedaan als je goed was geweest in waar je slecht in bent?

Ikzelf was bijvoorbeeld rechercheur geworden als ik beter was geweest in bètavakken. Blinde paniek bij ‘Er zitten vijftien knikkers in de vaas’-vragen sloeg al vroeg veel carrièredeuren dicht.

5. Wat is je grootste sollicitatieblunder?

Heb je je verkeerd voorgesteld (‘Zei ik nou Marlies? Maar ik heet Marlóes!’), een halfuur onderhandeld over ‘salaris’ (‘O, zei je saládes?!’) of was je een uur te vroeg? Heb het erover.

6. Welke vakantie leek leuk, maar viel tegen?

Rommerts liefde voor Zweden bekoelde snel toen hij de lokale keuken ontdekte.

7. Welk haar zou je eigenlijk willen, terwijl je weet: beter van niet?

Daphne weet dat dreads bij haar een viltige prikmat worden, en toch...

Heb je zelf vragen die je op feestjes ook kunt stellen? Tips zijn welkom. Stuur ze naar rosanne@tekstwerf.nl. Misschien win je wel een plankje kaas/worst (vega, als je wilt).


Rosanne

Bellen geblazen

Mailen mag ook. We beantwoorden graag je vraag.
Tekstwerf in je mailbox
Met creatieve verhalen, handige schrijftips en ideeën voor mooie content.
Aanmelden